Понеділок - П'ятниця - 10:00 - 18:00, Субота - Неділя - Вихідниій

27 травня 2020 відбувся вебінар «Як забезпечити роботу служб індивідуального моніторингу під час пандемії».

Експерти МАГАТЕ, Бельгії та Греції обговорили існуючі та нові рекомендації для постачальників технічних послуг під час поточної пандемії. За даними організаторів, взяли участь 487 осіб, у тому числі 12 - з  України. Співробітники НВП ДОЗИМЕТРИКА взяли участь у вебінарі. Вашій увазі пропонується зміст вебінару. Запис вебінару доступний.

Пандемія COVID-19 стала глобальним викликом для людства — практично на всіх рівнях та в усіх сферах. МАГАТЕ започаткували і провели серію веб-семінарів пов’язаних з COVID -19, метою яких є підтримати медпрацівників, які працюють в галузі радіаційної медицини – променевої терапії, ядерної медицини, діагностичного опромінення та радіаційного захисту. Вебінари об'єднують експертів та практиків для обміну знаннями та підтримки зусиль для стримування розповсюдження вірусу та забезпечення безперервності безпечного використання ДІВ та надання технічних послуг у галузі радіаційного захисту.

27 травня 2020 відбувся вебінар «Як забезпечити роботу служб індивідуального моніторингу під час пандемії». Експерти МАГАТЕ, спеціалісти з Бельгії та Греції обговорили існуючі та нові рекомендації для постачальників технічних послуг під час поточної пандемії. За даними організаторів, взяли участь 487 осіб, у тому числі 12 - з  України.

Основні питання, які обговорювались:

  • Необхідність дотримання та впровадження Основних міжнародних стандартів безпеки МАГАТЕ (IAEA GSR Part 3) та Загального посібника МАГАТЕ з питань охорони праці при професійному опроміненні (GSG-7) в умовах карантину.
  • Рекомендації EURADOS щодо роботи в умовах пандемії.
  • Стратегії практичної реалізації постачальниками послуг.
  • Досвід технічних служб радіаційної безпеки МАГАТЕ та заходи забезпечення неперервності їх роботи.

Філіп Ванхавере (Filip Vanhavere) керівник групи Дозиметрії та калібрування у радіаційному захисті, заступник директора Інституту навколишнього середовища, охорони здоров’я та безпеки SCK CEN (Бельгія), Голова EURADOS, презентував на даному вебінарі рекомендації EURADOS щодо роботи в умовах пандемії. Не зважаючи на те, що країни поступово виходять з карантину, рекомендації залишаються актуальними й стосуються персоналу дозиметричних служб і калібрувальних лабораторій, науковців, експертів з радіаційного захисту, регулюючих органів та персоналу категорії А. Основна мета рекомендацій – захистити робітників лабораторій та забезпечити неперервність роботи дозиметричних служб. У документі наведені рекомендації як дотримуватись загальних правил гігієни, зменшити кількість контактів персоналу, збільшити періоди моніторингу без втрати якості, забезпечити транспортування дозиметрів та та витратних матеріалів, правила поводження з поверненими від клієнтів дозиметрами та інше. Детальніше можна ознайомитись з перекладом цих рекомендацій фахівцями НВП ДОЗИМЕТРИКА.

Наступний доповідач Елефтерія Каріну (Eleftheria Carinou) медичний фізик, магістр, доктор наук, заступник директора Департаменту ліцензування та інспекцій Грецької комісії з атомної енергії та керівника відділу персональної дозиметрії Грецької комісії з атомної енергії (грецький регулюючий орган). Вона поділилась досвідом щодо того, як їх служба справилась з викликами пандемії, які заходи були здійснені. А саме, як забезпечувались нові гігієнічні вимоги, соціальне дистанціювання, спілкування з клієнтами, доставка дозиметрів, передача інформації до національного дозового реєстру та ін. Також Д-р Каріну розповіла про стратегії практичної реалізації функціонування дозиметричних служб. Оскільки пандемія COVID 19 може затриматись надовго, виникає потреба в нових правилах та настановах, необхідність вивчити та переглянути хороші/погані практики. Кожна служба має можливість переглянути взаємодію із замовниками, внутрішні процедури, привести їх у відповідність до міжнародних вимог та правил, застосувати коригуючі дії, для того щоб бути готовими до таких ситуацій як пандемія COVID 19.

Потенційною можливістю повністю змінити підхід до дозиметрії є проект PODIUM (Personal Online Dosimetry Using computational Methods). Згідно запропонованому підходу, дози розраховуються у веб додатках без використання фізичних дозиметрів.

Д-р Міхаель Хайек (Michael Hajek) спеціаліст зовнішньої дозиметрії лабораторії технічних послуг з радіаційної безпеки МАГАТЕ розповідав про досвід забезпечення роботи під час пандемії. Особи, що перебувають під дозиметричним контролем МАГАТЕ знаходяться в 110 країнах. Тому було прийнято рішення всі не критично важливі зустрічі відкласти до 1 червня 2020. В цілому заходи безпеки були схожі, з повідомленими попередніми доповідачами, тобто всі співробітники дотримувались правил гігієни, дезінфікували всі речі, повернені замовниками, відбулося збільшення періоду моніторингу (з 1 місяця до 3, з 3 місяців до 6), здійснювалась постійна вентиляція приміщень та ін.

Результати попереднього короткого опитування учасників вебінару (72 особи взяли участь) показали, що менше, ніж 10 % повністю зупинили роботу під час карантину. Треба взяти до уваги, що близько 40 % опитаних задіяні саме зовнішній дозиметрії. Хоча 20% взагалі не використовували жодних захисних засобів (маски, рукавички) жодного випадку зараження через обладнання чи спілкування із замовниками не було зареєстровано. Також опитування показало, що більшість служб не збільшували періоди моніторингу.

Запис вебінару доступний за посиланням  http://ns-files.iaea.org/video/orp-webinar-may2020.mp4


 

Контакти

Адреса
м. Київ, вулиця Юрія Іллєнка (Мельникова), 53
Карта проїзду   
Телефон
+38 (044) 489 3414
E-mail
dose@leed1.kiev.ua